Rode basilicum / Ocimum basilicum Dark Opal

Basilicum behoort tot de familie van de Lipbloemigen (Lamiaceae).

De Rode basilicum  heeft een sterke geur en aroma. De bladeren zijn groot, ovaal, puntig en opvallend donker paars, de bloempjes zijn lichtroze. Ze hebben een warme en toch frisse, sterke geur.

Basilicum is een gevoelig kruid dat houdt van warmte en zon. (+/- 15°C is voor basilicum de minimumtemperatuur om goed te groeien).
Als je het buiten in volle grond wil planten doe je dit best pas vanaf half mei. Zorg zeker voor een plaatsje beschut tegen te felle regen en wind en verkies een goed gedraineerde, vochtige grond. Het is echter beter basilicum te kweken in een serre, of zelfs binnenshuis in een pot op de vensterbank: De plant kan hier ongeremd groeien.

Zorg steeds voor voldoende water! Je kan naar wens blaadjes plukken en gebruiken.

Als de plant gaat bloeien, kun je de bloempjes afknippen zodat de plant meer blaadjes krijgt om te oogsten, door het afknippen van de bloempjes blijft de plant zijn bossige vorm houden.

Basilicum is ook erg geliefd bij slakken. 

Smaak
De bladeren van rode basilicum smaken iets sterker dan gewone basilicum.

Rode basilicum is een variant van de gewone groene basilicum. 

De teelt en het gebruik zijn hetzelfde als bij de traditionele groene basilicum.

De smaak is vergelijkbaar, alleen de donkere kleur zorgt voor een extra accent. Rode basilicum is ideaal om te gebruiken in rijst of pasta. Met rode basilicum kan je bovendien rode pesto maken of kleurrijke tapenades.