Pepermunt / Metnha x piperita

( foto)

Hoogte: 10cm – 100cm

Oogsttijd: april tot en met oktober

Onderhoud: onderhoudsarm

Standplaats: Zon of halfschaduw. Zanderig, humusrijk moet de grond zijn. Vochtig en voedzaam grond.

Verzorging: Zorg voor voldoende en goed water .Munt woekert , zet  daarom de plant in een pot in de kruidentuin.

Vermeerdering: De wortels kunnen het hele jaar door gedeeld worden. Vermeerderen door stekken in heet voorjaar.

Oogsten: jongere bladeren en takken worden naar behoefte geoogst. Als je de plan wilt drogen snij hem net boven de grond af.

Gezondheid en keuken:  

Munt is verfrissend ,stimuleert de spijsvertering en verminderd krampen.

Als thee helpt de plant bij slapeloosheid, hoesten, heesheid ,winderigheid  en misselijkheid. In de keuken wordt het kruid gebruikt voor marmelade, vleesjus, vis en groentegerechten.

Met pepermunt kunnen likeur, brandewijn, snoep, zeep en tandpasta worden gearomatiseerd.