Rozemarijn Rosmarinus officinalis en ondersoorten

Hoogte: tot 100 cm

Oogsttijd: het hele jaar

Onderhoud: Onderhoudsarm. Rozemarijn is een groenblijvende en sterk geurende struik met felgroene tot witviltige blaadjes. Het populaire keuken- en geneeskrachtige kruid bloeit van april tot juli en kan in september nabloeien. In het gebied rond de Middellandse Zee, waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, kan hij wel 2 meter hoog worden. Winterharde Rozemarijn groeit in de zomer slechts heel langzaam. De planten zullen pas in het derde jaar volledig winterhard zijn. Daarvoor hebben ze in de winter wat bescherming nodig.

Standplaats Rozemarijn houdt van een zonnig plekje. De grond moet rul, zanderig, humusrijk en doorlatend zijn.

Verzorging: natte voeten beslist voorkomen. Regelmatig snoeien en in het voorjaar tot op het oude hout terugsnoeien. Overhouden: licht en koel.

Problemen: wolluis in de winter binnen, luchtvochtigheid verhogen. ValseĀ  meeldauw, aangetaste bladeren verwijderen.

Vermeerdering: stekken van voorjaar tot herfst.

Oogsten: bloemen, takken en bladeren.

Gezondheid en keuken: rozemarijn stimuleert de eetlust, ondersteunt de bloedsomloop, vermindert kramp en versterkt de zenuwen. Hij de doorbloeding en verwijdt de bloedvaten. Slechts spaarzaam gebruiken, anders kunnen er huidirritaties ontstaan. In de keuken wordt het sterk aromatische kruid gebruikt bij vlees-, gevogelte-, vis- en groentegerechten. Met de mooie bloemetjes worden gerechten gegarneerd.