Recepten

Om u nog meer plezier te laten hebben van uw kruidenbak en u op nieuwe ideeën te brengen om de kruiden uit de bak te gebruiken heeft Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland in samenwerking met kookstudio BUITENGEWOON LEKKER, tel: 06-21447479, een aantal recepten voor u samengesteld. Gedurende het gehele zomerseizoen staat er iedere maand in het weekblad voor Gemert-Bakel en op de website www.kruidendorp.nl een nieuw recept.

Hieronder vindt u de volgende recepten:
* Spaghetti
* Rijst met geranium
* Tuinbonen met bonenkruid
* Maaltijdsalade met krieltjes voor 4 personen
* Pizza “Gemertse Uitbundigheid”
* Courgettesoep
Brandnetelsoep
* Ruccolasoep met kruiden
*
 Hartige taart met geitenkaas, honing en kruiden
* Recept van de maand mei 2016
* Recept van de maand juni 2016
* Recept van de maand juli 2016

Tiramisu
BENODIGDHEDEN voor 8 personen.
100 gr lange vingers,
1 koffiekopje sterke espresso,
4 likeurglaasjes amaretto,
2 bekertjes (à 200 ml) slagroom,
3 zakjes slagroom versteviger,
75 gr suiker,
1 theelepel kaneel,
2 zakjes vanille suiker,
200 gr mascarpone, (of roomkaas)
+/- 10 amarena kersen (en ’n beetje siroop).

Voor de GARNERING:

2 eetlepels cacao,
8 amaretti koekjes,
cirtoenrasp in reepjes,
verse mint blaadjes.

BEREIDING

Leg een laag lange vingers op de bodem van de schaal met de suikerkant naar boven en besprenkel ze met koffie en likeur. Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker, de kaneel en klopvast stijf. Klop er dan de roomkaas of mascarpone door en besmeer de lange vingers met de helft van het mengsel. Verdeel de kersen hierover en sprenkel er wat siroop over dan de koekjeslaag herhalen en met likeur en koffie besprenkelen en de rest roommengsel erop uitsmeren. Bestuiven met cacaopoeder en garneren met amarettikoekjes, mintblaadjes en citroenrasp. Dit is m’n favoriete nagerecht omdat er geen rauwe eieren in verwerkt worden.

Recept van de maand juli 2016. Mediterrane vissoep voor 4 personen.

Je proeft de zomer in deze vissoep.

Benodigdheden:
* 400 gr. vis/ garnalen/ mosselen naar keuze      * scheut olijfolie
* 2 aardappelen                                                * 2 uien 
* winterwortel                                                    * 3 tenen knoflook
* 2 eetl. tomatenpuree                                       * 500 gr. gezeefde tomaten
* pot visfond                                                     * 3 dl. water
* scheut witte wijn                                             * 2 takjes tijm; 2 takjes rozemarijn; 2 laurierbladeren; 2 takjes peterselie
* eventueel visbouillontabletten                           * peper en zout

Bereidingswijze:
Ui, wortel, aardappel en knoflook in blokjes snijden. In een pan een scheut olijfolie doen en hierin de groenten, tijm, rozemarijn en laurierblad zachtjes laten bakken, gedurende 10 minuten, ze mogen niet bruin worden. Daarna de tomatenpuree even meebakken, deze smaakt dan minder zuur. Gezeefde tomaten, visfond, wijn, water, peper en zout erbij doen en 20 minuten zachtjes laten koken. Fijn gesneden vis en zeevruchten toevoegen en deze nog 5 minuten laten meekoken. Kruiden verwijderen en eventueel op smaak maken met peper, zout en visbouillontabletten. Bij het opdienen wat fijngeknipte peterselie over de soep strooien.

Als je niet van vis houdt, kun je de fond vervangen door runderbouillon en gehaktballetjes en op smaak maken met runderbouillontabletten.

Recept van de maand juni 2016. Appelstamppotje voor 4 personen.

Niet alleen in de winter is stamppot lekker, door de appel heeft dit gerecht een frisse smaak.

Benodigdheden:
* 1 ½ kg aardappelen
* 1 kg zoetzure appels bv. Elstar
* 250 gram spekblokjes
* bosuitjes in stukjes van 1 cm
* 1 eetl. verse tijmblaadjes
* 2 eetl. appelstroop
* 25 gram boter
* 2 eetl. fijngeknipte peterselie

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en de helft van de appels, snij deze in gelijke stukken en kook ze samen met wat zout in ongeveer 25 minuten gaar. Bak de spekblokjes uit en schep ze uit de pan. Schil de rest van de appels en snij deze in plakjes. Bak ze in het spekvet samen met de bosui en tijm 5 minuten zachtjes, voeg dan de appelstroop en 2 eetl. water toe en laat dit even stoven en goudbruin worden, niet te gaar laten worden. Met wat peper op smaak brengen. Aardappels afgieten en vocht opvangen. Fijnstampen met puree stamper en de boter erdoor stampen. Zoveel kookvocht toevoegen totdat het een smeuïg geheel is. Op smaak brengen met peper en zout. Op borden scheppen, eventueel een kookring gebruiken. Daarop de spekjes leggen en bedekken met de appels. Bestrooien met peterselie.

Recept van de maand mei 2016. Ratatouille vol smakelijke groenten en kruiden.

Bijgerecht bij bv. een mediterrane maaltijd, maar ook lekker bij de BBQ.

Benodigdheden:
* 2 uien                    * 1 rode paprika
* 1 kleine courgette   * 1 kleine aubergine
* 5 vleestomaten      * 4 tenen knoflook
* peper en zout         * scheut olijfolie
* 10 zwarte olijven     *2 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm, 20 blaadjes basilicum

Bereidingswijze:
Was de tomaten, snijd aan de kant waar geen kroontje zit een dun kruis in het velletje. Leg ze even in een pannetje kokend water, eruit scheppen, onder koud water afspoelen en nu kun je gemakkelijk het velletje verwijderen. In vieren snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden. Ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Courgette, paprika en aubergine schoonmaken en in gelijke blokjes verdelen. Knoflook heel fijn snijden. Olie in een pan doen en hierin de groenten 3 minuten op hoog vuur bakken, al roerend met een houten lepel, zonder bruin te laten worden. Tomaten, knoflook, rozemarijn, tijm en peper en zout toevoegen en op een klein vuur nog 10 minuten zachtjes laten stoven. Verwijder voor het serveren de takjes tijm en rozemarijn, roer er de olijven door en strooi de basilicum blaadjes erover.

Hartige taart met geitenkaas, honing en kruiden

Een hartige taart, tevoren te bereiden, dus makkelijk als je gasten krijgt. Een salade erbij en de maaltijd is compleet.

Benodigdheden:tijm
* 4 plakjes diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg, ontdooid
* 2 eetl. paneermeel                                     *  2 eetl. olijfolie
* 2 uien in ringen                                          *   kleine prei in ringen
* 1 eetl. tijmblaadjes                                     *   2 tenen knoflook fijngehakt
* Peper en 2 theelepels zout                        *   3 eieren
* 125 ml crème fraîche                                 *   125 gram zachte geitenkaas
* 2 eetl. vloeibare honing                             *   springvorm en margarine.

 Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 220 graden. Vet de bakvorm in met wat margarine en bekleed de bodem en 3 cm. van de zijkanten met het deeg. Druk de randen goed tegen elkaar. Prik in de bodem met een vork gaatjes en bestrooi het deeg met paneermeel. Verhit in een koekenpan de olie en bak hierin 5 minuten zachtjes de ui, knoflook, tijm en prei. Klop de eieren los met de crème fraîche, peper en zout. Verdeel het afgekoelde preimengsel over de bodem. Leg plakjes geitenkaas erop en bak de taart in het midden van de oven 10 minuten. Dan de temperatuur op 175 graden zetten en nog 15 minuten laten bakken totdat de taart goudbruin en gaar is. Dit is te controleren door er een satéprikker in te prikken. Blijft er geen eivulling plakken aan de prikker, dan is de taart gaar. Warm serveren en besprenkelen met honing. Als je de taart eerder bakt, vlak voor het opdienen nog 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden zetten.

Een salade met een mosterd-honing dressing past er goed bij.

Kruidige kalfslapjes

Benodigdheden:
* 4 stuks                 kalfslapjes
* 1 takje                  tijm
* 1 takje                  salie
* 1 takje                  rozemarijn
* 60 gram               gehakte walnoten
* 2 dl                      crème fraîche
* bloem, boter, peper en zout

Bereidingswijze:
Ris de blaadjes van de kruidentakjes af en maak deze fijn in de vijzel. Je kunt ze ook heel fijn snipperen. Hou enkele salieblaadjes achter. Bestrooi de kalfslapjes heel licht met bloem en bak ze in de boter bruin. Elke kant ongeveer drie minuten.
Neem de kalfslapjes uit de pan en hou ze warm.
Roer de crème fraîche en de helft van de gehakte walnoten door de bakboter. Strooi er de vers gemalen peper en het zout bij. Laat het geheel even inkoken.

Leg dan de kalfslapjes terug in de pan en bestrooi ze met de kruiden (hou een beetje van het kruidenmengsel achter). Laat het geheel 1 minuut sudderen.
Leg elk kalfslapje op een voorverwarmd bord en schep er de saus overheen. Garneer dit met gehakte walnoot, fijngemaakte kruiden en een blaadje salie.

Lekker met pasta

Spaghetti 

Benodigdheden:
* 400 gr                     spaghetti
* 500 gr                     tomatensaus
* 1 eetlepel                oregano
* 1½ theelepel           tijm
* 1 kopje                    azijn
* 1 teentje                  knoflook
* 2 eetlepels              suiker
* 1                             rode ui
*  800 gr                     kabeljauw of 500 gr gehakt

Bereidingswijze:
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Snij de ui in stukjes en fruit ze in wat olie. Doe een kopje water en het kopje azijn erbij. Voeg de suiker, oregano, tijm en knoflook toe en laat dit 5 minuten sudderen. Doe daarna de tomatensaus erbij en laat nog eens 5 minuten sudderen.
Bak de vis of het gehakt in 10 minuten gaar. Giet de spaghetti af. Leg wat spaghetti op een bord en leg het stukje vis ernaast. Giet de saus over de vis en de spaghetti. Bij gebruik van gehakt roert u het gebakken gehakt door de saus en giet deze over de spaghetti.

Rijst met geranium

Benodigdheden:
* 100 gr                     paprijst
* 800 ml                    melk
* 25 gr                       gedroogde kokosnoot
* 50 gr                       geschaafde amandelen
* 50 gr                       rozemarijn
* 50 gr                       bruine basterdsuiker
* 10 roze                    geranuimblaadjes

Bereidingswijze:
Kook de rijst in de melk met de geraniumblaadjes tot de rijst goed papperig is. Haal de geraniumblaadjes eruit en meng de rijst en melk met de rozemarijn, kokosnoot, de geschaafde amandelen en de bruine basterdsuiker door elkaar in een vuurvaste schaal. Leg de geraniumblaadjes bovenop en bak ze in de oven af op 190 graden, gedurende 40 minuten.

Tuinbonen met bonenkruid

Benodigdheden:
* 2 eetlepels         olie
* 1                         fijngehakte ui
* 1                        uitgeperst teentje knoflook
* 1 eetlepel           vers gehakte peterselie
* 1 theelepel         bonenkruid
* ½ theelepel        vers gehakte lavas
* 1 kg                    tuinbonen
* ½ liter                 bouillon
* Zout, nootmuskaat en zure room

Bereidingswijze:
Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg dan de kruiden en de bonen toe. Giet er de bouillon bij, strooi er zout en nootmuskaat over en kook de bonen gaar. Zeef de bonen, roer er de room door en verwarm nog even opnieuw. Direct opdienen.

Maaltijdsalade met krieltjes voor 4 personen

Ingrediënten:
* 3                         eieren
* 1 kg                    krieltjes
* 1 eetlepel           mosterd
* 2 eetlepel           mayonaise
* 2 eetlepel           crème fraîche
* 1                         kleine ui
* 1 teen                 knoflook
* 20                       cherry tomaatjes
* 5                         augurken, uitjes
ijsbergsla, peper en zout.
bieslook, peterselie, basilicum

Bereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard en pel ze. Schrob de krieltjes schoon en snijd ze eventueel door zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Kook ze met wat zout beetgaar. Afgieten en uitgespreid laten afkoelen, zodat ze niet kunnen doorgaren. Eieren grof hakken. Voor de dressing in een ruime schaal de mosterd, beetje peper, zout, crème fraîche en mayonaise mengen. Snipper de ui en knoflook zeer fijn. Hak de bieslook en peterselie fijn. Roer door de dressing de aardappelen, kruiden, ui en knoflook. Als laatste de eieren er voorzichtig door roeren. Verdeel enkele slabladeren op een schaal en schep hierop de aardappelsalade. Garneren met augurken.

Pizza “Gemertse Uitbundigheid”

Op het Cruydenryck Pruujverééj van 20 mei 2013 in het Boerenbondsmuseum werd de pizza “Gemertse Uitbundigheid” gepresenteerd. Het idee hierachter is een basis pizza met tomatensaus en belegd met spinazie en mozzarella, de kleuren van Gemert, Pizzakraamdie u naar hartenlust verder kunt beleggen, zo uitbundig als u zelf wilt, met de smaken waar u van houdt. Voor 2 pizza’s met dunne bodem hebt u nodig :

Ingrediënten:
* 200 gr.                tarwebloem
* 7 gr.                    gedroogde gist
* 1 theelepel         suiker
* 1/2 theelepel      zout
* 125 ml.               lauw water
* 2 theelepels       olijfolie

Bereiding:
Bloem, suiker, zout en gist in een beslagkom mengen, in het midden een kuiltje maken en hierin de olijfolie gieten. De steel van een houten lepel gebruiken om te roeren als je er voorzichtig het water bij voegt. Verder met de hand minimaal 5 minuten doorkneden. Eventueel kunnen er fijngehakte Italiaanse kruiden worden toegevoegd. In de beslagkom leggen, afdekken met vochtige theedoek en 1 uur laten rusten.

Ondertussen de pastasaus maken. Oven goed verwarmen op 225 graden. Kneed het deeg nog even goed door. Naar keuze op de bakplaat een grote of 2 ronde pizza’s vormen. Saus erop verdelen en uitbundig beleggen.

Pizza saus:
* 1/2 eetlepel                olijfolie
* 1/4                             ui gesnipperd
* 1 teen                        knoflook gesnipperd,
* 1/2 blik                      gepelde tomaten
*  naar keuze basilicum. rozemarijn, oregano, tijm
*  beetje suiker
*  peper en zout

Doe de olijfolie in een pan en bak hierin zachtjes ui en knoflook tot ze glazig zijn, ongeveer 6 minuten, Voeg de fijngeknipte kruiden toe en bak ze even mee. Prak met een vork de tomaten fijn en voeg ze aan het kruidenmengsel toe. Ongeveer 15 min. in laten koen tot een dikke saus. Op smaak maken met peper, zout en suiker.
Je kunt natuurlijk ook kant en klare pizzasaus gebruiken.

Courgettesoep

Je hebt voor 4 personen nodig

Ingrediënten:
* 1                   grote aardappel
* 500 gr.          courgette
* 75 gr.            rucola sla
* handvol        basilicum blaadjes
* 2 tenen         knoflook
* 1                   grote ui
* 1 bakje         roomkaas met kruiden
* 3 takjes        tijm
* 1 tablet         tuinkruidenbouillon
* peper en zout

Bereidingswijze:
Maak aardappel, ui en knoflook schoon en snijd ze fijn. Bak dit zachtjes in een pan met een scheutje olijfolie zonder bruin te laten worden. Voeg de in plakken gesneden courgette toe met de tijm. Nog even laten doorbakken. Giet er 1 liter water bij, de bouillonblok, rucola en basilicum. Nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Tijm verwijderen, roomkaas toevoegen en met de staafmixer fijnmaken. Op smaak maken met peper en zout. Goed warm serveren en eventueel met wat tijmblaadjes garneren.

Brandnetelsoep

Ingrediënten
* 1                       ui
* 1 teentje           knoflook
* 2 eetlepels        olie
* 200 gram          jonge brandnetels
* 5 deciliter          groentebouillon
* scheutje            room
* peper en zout

Bereidingswijze
Verhit de olie en fruit hierin de ui en pers de teen knoflook die je ook even meefruit tot ze glazig zijn. Was de brandnetels en breng ze met aanhangend vocht aan de kook zodat ze slinken. Als ze geslonken zijn, meteen uit de pan halen. Hak de brandnetels fijn of gebruik hier een keukenmachine/blender bij. Voeg de brandnetels samen met de bouillon toe aan de ui en knoflook en breng dit aan de kook. Laat 10 à 15 minuten zachtjes koken en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de room toe. Tip: bij deze hele ouderwetse soep zijn croutons erg lekker. Bak blokjes oud brood in een beetje olie tot ze licht bruin en knapperig zijn.

Rucolasoep met kruiden

Ingrediënten
* 3                          bosuitjes(in ringetjes)
* 75 gram               rucolasla
* 30 gram               peterselie
* 15 gram               basilicum
* 1 eetlepel             verse tijm
* 1 liter                    tuinkruidenbouillon(van tablet)
* 2 eetlepels           citroensap

Bereidingswijze
Bosuitjes, rucola, peterselie, basilicum en tijm door hete bouillon roeren. Bouillon 3 minuten zachtjes koken. Met staafmixer tot gladde soep pureren. Soep nog even doorwarmen en op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Soep in 4 kommen scheppen. Lekker met (sesam)soepstengels

Om u nog meer plezier te laten hebben van uw kruidenbak en u op nieuwe ideeën te brengen om de kruiden uit de bak te gebruiken heeft Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland in samenwerking met kookstudio BUITENGEWOON LEKKER, tel: 06-21447479, een aantal recepten voor u samengesteld. Gedurende het gehele zomerseizoen staat er iedere maand in het weekblad voor Gemert-Bakel en op de website www.kruidendorp.nl een nieuw recept.

Hieronder vindt u de volgende recepten:
* Spaghetti
* Rijst met geranium
* Tuinbonen met bonenkruid
* Maaltijdsalade met krieltjes voor 4 personen
* Pizza “Gemertse Uitbundigheid”
* Courgettesoep
Brandnetelsoep
* Ruccolasoep met kruiden
*
 Hartige taart met geitenkaas, honing en kruiden
* Recept van de maand mei 2016
* Recept van de maand juni 2016
* Recept van de maand juli 2016

Recept van de maand juli 2016. Mediterrane vissoep voor 4 personen.

Je proeft de zomer in deze vissoep.

Benodigdheden:
* 400 gr. vis/ garnalen/ mosselen naar keuze      * scheut olijfolie
* 2 aardappelen                                                * 2 uien 
* winterwortel                                                    * 3 tenen knoflook
* 2 eetl. tomatenpuree                                       * 500 gr. gezeefde tomaten
* pot visfond                                                     * 3 dl. water
* scheut witte wijn                                             * 2 takjes tijm; 2 takjes rozemarijn; 2 laurierbladeren; 2 takjes peterselie
* eventueel visbouillontabletten                           * peper en zout

Bereidingswijze:
Ui, wortel, aardappel en knoflook in blokjes snijden. In een pan een scheut olijfolie doen en hierin de groenten, tijm, rozemarijn en laurierblad zachtjes laten bakken, gedurende 10 minuten, ze mogen niet bruin worden. Daarna de tomatenpuree even meebakken, deze smaakt dan minder zuur. Gezeefde tomaten, visfond, wijn, water, peper en zout erbij doen en 20 minuten zachtjes laten koken. Fijn gesneden vis en zeevruchten toevoegen en deze nog 5 minuten laten meekoken. Kruiden verwijderen en eventueel op smaak maken met peper, zout en visbouillontabletten. Bij het opdienen wat fijngeknipte peterselie over de soep strooien.

Als je niet van vis houdt, kun je de fond vervangen door runderbouillon en gehaktballetjes en op smaak maken met runderbouillontabletten.

Recept van de maand juni 2016. Appelstamppotje voor 4 personen.

Niet alleen in de winter is stamppot lekker, door de appel heeft dit gerecht een frisse smaak.

Benodigdheden:
* 1 ½ kg aardappelen
* 1 kg zoetzure appels bv. Elstar
* 250 gram spekblokjes
* bosuitjes in stukjes van 1 cm
* 1 eetl. verse tijmblaadjes
* 2 eetl. appelstroop
* 25 gram boter
* 2 eetl. fijngeknipte peterselie

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en de helft van de appels, snij deze in gelijke stukken en kook ze samen met wat zout in ongeveer 25 minuten gaar. Bak de spekblokjes uit en schep ze uit de pan. Schil de rest van de appels en snij deze in plakjes. Bak ze in het spekvet samen met de bosui en tijm 5 minuten zachtjes, voeg dan de appelstroop en 2 eetl. water toe en laat dit even stoven en goudbruin worden, niet te gaar laten worden. Met wat peper op smaak brengen. Aardappels afgieten en vocht opvangen. Fijnstampen met puree stamper en de boter erdoor stampen. Zoveel kookvocht toevoegen totdat het een smeuïg geheel is. Op smaak brengen met peper en zout. Op borden scheppen, eventueel een kookring gebruiken. Daarop de spekjes leggen en bedekken met de appels. Bestrooien met peterselie.

Recept van de maand mei 2016. Ratatouille vol smakelijke groenten en kruiden.

Bijgerecht bij bv. een mediterrane maaltijd, maar ook lekker bij de BBQ.

Benodigdheden:
* 2 uien                    * 1 rode paprika
* 1 kleine courgette   * 1 kleine aubergine
* 5 vleestomaten      * 4 tenen knoflook
* peper en zout         * scheut olijfolie
* 10 zwarte olijven     *2 takjes rozemarijn, 5 takjes tijm, 20 blaadjes basilicum

Bereidingswijze:
Was de tomaten, snijd aan de kant waar geen kroontje zit een dun kruis in het velletje. Leg ze even in een pannetje kokend water, eruit scheppen, onder koud water afspoelen en nu kun je gemakkelijk het velletje verwijderen. In vieren snijden, zaadjes verwijderen en in blokjes snijden. Ui schoonmaken en in halve ringen snijden. Courgette, paprika en aubergine schoonmaken en in gelijke blokjes verdelen. Knoflook heel fijn snijden. Olie in een pan doen en hierin de groenten 3 minuten op hoog vuur bakken, al roerend met een houten lepel, zonder bruin te laten worden. Tomaten, knoflook, rozemarijn, tijm en peper en zout toevoegen en op een klein vuur nog 10 minuten zachtjes laten stoven. Verwijder voor het serveren de takjes tijm en rozemarijn, roer er de olijven door en strooi de basilicum blaadjes erover.

Hartige taart met geitenkaas, honing en kruiden

Een hartige taart, tevoren te bereiden, dus makkelijk als je gasten krijgt. Een salade erbij en de maaltijd is compleet.

Benodigdheden:tijm
* 4 plakjes diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg, ontdooid
* 2 eetl. paneermeel                                     *  2 eetl. olijfolie
* 2 uien in ringen                                          *   kleine prei in ringen
* 1 eetl. tijmblaadjes                                     *   2 tenen knoflook fijngehakt
* Peper en 2 theelepels zout                        *   3 eieren
* 125 ml crème fraîche                                 *   125 gram zachte geitenkaas
* 2 eetl. vloeibare honing                             *   springvorm en margarine.

 Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 220 graden. Vet de bakvorm in met wat margarine en bekleed de bodem en 3 cm. van de zijkanten met het deeg. Druk de randen goed tegen elkaar. Prik in de bodem met een vork gaatjes en bestrooi het deeg met paneermeel. Verhit in een koekenpan de olie en bak hierin 5 minuten zachtjes de ui, knoflook, tijm en prei. Klop de eieren los met de crème fraîche, peper en zout. Verdeel het afgekoelde preimengsel over de bodem. Leg plakjes geitenkaas erop en bak de taart in het midden van de oven 10 minuten. Dan de temperatuur op 175 graden zetten en nog 15 minuten laten bakken totdat de taart goudbruin en gaar is. Dit is te controleren door er een satéprikker in te prikken. Blijft er geen eivulling plakken aan de prikker, dan is de taart gaar. Warm serveren en besprenkelen met honing. Als je de taart eerder bakt, vlak voor het opdienen nog 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden zetten.

Een salade met een mosterd-honing dressing past er goed bij.

Kruidige kalfslapjes

Benodigdheden:
* 4 stuks                 kalfslapjes
* 1 takje                  tijm
* 1 takje                  salie
* 1 takje                  rozemarijn
* 60 gram               gehakte walnoten
* 2 dl                      crème fraîche
* bloem, boter, peper en zout

Bereidingswijze:
Ris de blaadjes van de kruidentakjes af en maak deze fijn in de vijzel. Je kunt ze ook heel fijn snipperen. Hou enkele salieblaadjes achter. Bestrooi de kalfslapjes heel licht met bloem en bak ze in de boter bruin. Elke kant ongeveer drie minuten.
Neem de kalfslapjes uit de pan en hou ze warm.
Roer de crème fraîche en de helft van de gehakte walnoten door de bakboter. Strooi er de vers gemalen peper en het zout bij. Laat het geheel even inkoken.

Leg dan de kalfslapjes terug in de pan en bestrooi ze met de kruiden (hou een beetje van het kruidenmengsel achter). Laat het geheel 1 minuut sudderen.
Leg elk kalfslapje op een voorverwarmd bord en schep er de saus overheen. Garneer dit met gehakte walnoot, fijngemaakte kruiden en een blaadje salie.

Lekker met pasta

Spaghetti 

Benodigdheden:
* 400 gr                     spaghetti
* 500 gr                     tomatensaus
* 1 eetlepel                oregano
* 1½ theelepel           tijm
* 1 kopje                    azijn
* 1 teentje                  knoflook
* 2 eetlepels              suiker
* 1                             rode ui
*  800 gr                     kabeljauw of 500 gr gehakt

Bereidingswijze:
Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.
Snij de ui in stukjes en fruit ze in wat olie. Doe een kopje water en het kopje azijn erbij. Voeg de suiker, oregano, tijm en knoflook toe en laat dit 5 minuten sudderen. Doe daarna de tomatensaus erbij en laat nog eens 5 minuten sudderen.
Bak de vis of het gehakt in 10 minuten gaar. Giet de spaghetti af. Leg wat spaghetti op een bord en leg het stukje vis ernaast. Giet de saus over de vis en de spaghetti. Bij gebruik van gehakt roert u het gebakken gehakt door de saus en giet deze over de spaghetti.

Rijst met geranium

Benodigdheden:
* 100 gr                     paprijst
* 800 ml                    melk
* 25 gr                       gedroogde kokosnoot
* 50 gr                       geschaafde amandelen
* 50 gr                       rozemarijn
* 50 gr                       bruine basterdsuiker
* 10 roze                    geranuimblaadjes

Bereidingswijze:
Kook de rijst in de melk met de geraniumblaadjes tot de rijst goed papperig is. Haal de geraniumblaadjes eruit en meng de rijst en melk met de rozemarijn, kokosnoot, de geschaafde amandelen en de bruine basterdsuiker door elkaar in een vuurvaste schaal. Leg de geraniumblaadjes bovenop en bak ze in de oven af op 190 graden, gedurende 40 minuten.

Tuinbonen met bonenkruid

Benodigdheden:
* 2 eetlepels         olie
* 1                         fijngehakte ui
* 1                        uitgeperst teentje knoflook
* 1 eetlepel           vers gehakte peterselie
* 1 theelepel         bonenkruid
* ½ theelepel        vers gehakte lavas
* 1 kg                    tuinbonen
* ½ liter                 bouillon
* Zout, nootmuskaat en zure room

Bereidingswijze:
Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook. Voeg dan de kruiden en de bonen toe. Giet er de bouillon bij, strooi er zout en nootmuskaat over en kook de bonen gaar. Zeef de bonen, roer er de room door en verwarm nog even opnieuw. Direct opdienen.

Maaltijdsalade met krieltjes voor 4 personen

Ingrediënten:
* 3                         eieren
* 1 kg                    krieltjes
* 1 eetlepel           mosterd
* 2 eetlepel           mayonaise
* 2 eetlepel           crème fraîche
* 1                         kleine ui
* 1 teen                 knoflook
* 20                       cherry tomaatjes
* 5                         augurken, uitjes
ijsbergsla, peper en zout.
bieslook, peterselie, basilicum

Bereiding:
Kook de eieren in 10 minuten hard en pel ze. Schrob de krieltjes schoon en snijd ze eventueel door zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Kook ze met wat zout beetgaar. Afgieten en uitgespreid laten afkoelen, zodat ze niet kunnen doorgaren. Eieren grof hakken. Voor de dressing in een ruime schaal de mosterd, beetje peper, zout, crème fraîche en mayonaise mengen. Snipper de ui en knoflook zeer fijn. Hak de bieslook en peterselie fijn. Roer door de dressing de aardappelen, kruiden, ui en knoflook. Als laatste de eieren er voorzichtig door roeren. Verdeel enkele slabladeren op een schaal en schep hierop de aardappelsalade. Garneren met augurken.

Pizza “Gemertse Uitbundigheid”

Op het Cruydenryck Pruujverééj van 20 mei 2013 in het Boerenbondsmuseum werd de pizza “Gemertse Uitbundigheid” gepresenteerd. Het idee hierachter is een basis pizza met tomatensaus en belegd met spinazie en mozzarella, de kleuren van Gemert, Pizzakraamdie u naar hartenlust verder kunt beleggen, zo uitbundig als u zelf wilt, met de smaken waar u van houdt. Voor 2 pizza’s met dunne bodem hebt u nodig :

Ingrediënten:
* 200 gr.                tarwebloem
* 7 gr.                    gedroogde gist
* 1 theelepel         suiker
* 1/2 theelepel      zout
* 125 ml.               lauw water
* 2 theelepels       olijfolie

Bereiding:
Bloem, suiker, zout en gist in een beslagkom mengen, in het midden een kuiltje maken en hierin de olijfolie gieten. De steel van een houten lepel gebruiken om te roeren als je er voorzichtig het water bij voegt. Verder met de hand minimaal 5 minuten doorkneden. Eventueel kunnen er fijngehakte Italiaanse kruiden worden toegevoegd. In de beslagkom leggen, afdekken met vochtige theedoek en 1 uur laten rusten.

Ondertussen de pastasaus maken. Oven goed verwarmen op 225 graden. Kneed het deeg nog even goed door. Naar keuze op de bakplaat een grote of 2 ronde pizza’s vormen. Saus erop verdelen en uitbundig beleggen.

Pizza saus:
* 1/2 eetlepel                olijfolie
* 1/4                             ui gesnipperd
* 1 teen                        knoflook gesnipperd,
* 1/2 blik                      gepelde tomaten
*  naar keuze basilicum. rozemarijn, oregano, tijm
*  beetje suiker
*  peper en zout

Doe de olijfolie in een pan en bak hierin zachtjes ui en knoflook tot ze glazig zijn, ongeveer 6 minuten, Voeg de fijngeknipte kruiden toe en bak ze even mee. Prak met een vork de tomaten fijn en voeg ze aan het kruidenmengsel toe. Ongeveer 15 min. in laten koen tot een dikke saus. Op smaak maken met peper, zout en suiker.
Je kunt natuurlijk ook kant en klare pizzasaus gebruiken.

Courgettesoep

Je hebt voor 4 personen nodig

Ingrediënten:
* 1                   grote aardappel
* 500 gr.          courgette
* 75 gr.            rucola sla
* handvol        basilicum blaadjes
* 2 tenen         knoflook
* 1                   grote ui
* 1 bakje         roomkaas met kruiden
* 3 takjes        tijm
* 1 tablet         tuinkruidenbouillon
* peper en zout

Bereidingswijze:
Maak aardappel, ui en knoflook schoon en snijd ze fijn. Bak dit zachtjes in een pan met een scheutje olijfolie zonder bruin te laten worden. Voeg de in plakken gesneden courgette toe met de tijm. Nog even laten doorbakken. Giet er 1 liter water bij, de bouillonblok, rucola en basilicum. Nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Tijm verwijderen, roomkaas toevoegen en met de staafmixer fijnmaken. Op smaak maken met peper en zout. Goed warm serveren en eventueel met wat tijmblaadjes garneren.

Brandnetelsoep

Ingrediënten
* 1                       ui
* 1 teentje           knoflook
* 2 eetlepels        olie
* 200 gram          jonge brandnetels
* 5 deciliter          groentebouillon
* scheutje            room
* peper en zout

Bereidingswijze
Verhit de olie en fruit hierin de ui en pers de teen knoflook die je ook even meefruit tot ze glazig zijn. Was de brandnetels en breng ze met aanhangend vocht aan de kook zodat ze slinken. Als ze geslonken zijn, meteen uit de pan halen. Hak de brandnetels fijn of gebruik hier een keukenmachine/blender bij. Voeg de brandnetels samen met de bouillon toe aan de ui en knoflook en breng dit aan de kook. Laat 10 à 15 minuten zachtjes koken en breng de soep op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de room toe. Tip: bij deze hele ouderwetse soep zijn croutons erg lekker. Bak blokjes oud brood in een beetje olie tot ze licht bruin en knapperig zijn.

Rucolasoep met kruiden

Ingrediënten
* 3                          bosuitjes(in ringetjes)
* 75 gram               rucolasla
* 30 gram               peterselie
* 15 gram               basilicum
* 1 eetlepel             verse tijm
* 1 liter                    tuinkruidenbouillon(van tablet)
* 2 eetlepels           citroensap

Bereidingswijze
Bosuitjes, rucola, peterselie, basilicum en tijm door hete bouillon roeren. Bouillon 3 minuten zachtjes koken. Met staafmixer tot gladde soep pureren. Soep nog even doorwarmen en op smaak brengen met zout, peper en citroensap. Soep in 4 kommen scheppen. Lekker met (sesam)soepstengels

Leave a Reply