Kruidendorp Kruidendorp
  • Home
  • Over Kruidendorp
    • Organisatie
  • Kruidenbakken
    • Bestellen
    • Kruiden
    • Onderhoud
  • Cruydenryck
    • Cruydenryck 2021
    • Cruydenryck 2019
    • Cruydenryck 2018
    • Cruydenryck 2017
    • Cruydenryck 2016
    • Cruydenryck 2015
    • Cruydenryck 2014
    • Cruydenryck 2013
    • Cruydenryck 2011
    • Cruydenryck 2010
    • Cruydenryck 2009
  • Kruidenlocaties
    • Projecten
    • Kruidentuinen
    • Producten en diensten
  • Zommervoogel
    • Adderwortel
    • Artisjok
    • Bergamotplant
    • Bergbonenkruid
    • Betonie
    • Bieslook
    • Bladselderij
    • Chinese Bieslook
    • Citroentijm
    • Citroenmelisse
    • Citroen Verbena
    • Daslook
    • Dragon
    • Echte lavendel
    • Echte Tijm
    • Gewone Huislook
    • Grote Tijm
    • Heiligenbloem
    • Kattenkruid
    • Kerrieplant
    • Kervel
    • Knopig Helmkruid
    • Lavas
    • Marokkaanse munt
    • Mierikswortel
    • Mirt Salie
    • Oostindische kers
    • Origanum
    • Pepermunt
    • Peterselie
    • Peterselie Krul
    • Pimpernel
    • Purpersalie
    • Rode zonnehoed
    • Rozemarijn
    • Salie
    • Stevia
    • Struikkastanje
    • Tuinmelde
    • Venkel
    • Vrouwenmantel
    • Wilde Cichorei
    • Wilde Marjolijn
    • Wilde Wingerd
    • Zilverkaars
    • Zoethout
    • Zwitserse Munt
  • Recepten
    • Recepten Doriet Janssen
  • Contact

Kruiden

Je bent hier: Home > Kruidenbakken > Kruiden

Kruiden in de kruidenbak 2017

Groene tijm

THYMUS VULGARIS COMPACTUM


citroentijm

Levensduur
Vaste plant
Bloeitijd
Mei – juli, kleine lichtroze bloemetjes met groengele blaadjes

Plaats
In de zon, droge zandgrond

Hoogte
Tijm wordt 10 – 15 cm hoog

Oogsten
Blaadjes en scheutjes kunnen het hele jaar geoogst worden

Culinair
Alle tijmsoorten die de “tijmgeur” bevatten kunnen in de keuken gebruikt worden. De tijm kan in veel gerechten gebruikt worden en wordt met name veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Tijm wordt voor zware en vette spijzen gebruikt om de vertering te vergemakkelijken. We kunnen tijm gebruiken in soepen, stoofschotels, vlees, gevogelte, vis en groenten. Tijm kan het best mee gekookt of mee gestoofd worden. Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten. Citroentijmblad kunt u gebruiken bij vis, warme groenten, fruitsalades en jams.

Heiligenbloem
SANTOLINA CHAMAECYPARISSUS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Levensduur
Niet geheel winterhard, onderstoppen bij vorst
Bloeitijd
Juli en augustus
Plaats
Graag zon, droge kalkrijke grond
Hoogte
30 tot 60 cm
Oogsten
Bloemstelen oogsten wanneer de bloemen net open zijn. Drogen door ze in bosjes op te hangen. Bladeren kan men oogsten als ze nodig zijn.
Culinair
Deze plant wordt  gebruikt in de keuken, is zeer geschikt als geurkruid in potpourri.
Fijngemaakte gedroogde bloemen en bladeren van de Heiligenbloem stillen de pijn van insectenbeten.

Lavendel

LAVANDULLA OFFICINALIS

Afbeeldingsresultaat

Levensduur
Goed winterhard
Bloeitijd
Juli- september,
Plaats
In de zon, droge grond
Hoogte
Ongeveer 50-70 cm
Oogsten
Bloeit met geurende violet blauwe bloemen.
Culinair

Munt
Muntha spicata

Afbeeldingsresultaat voor munt

Levensduur

Bloeitijd

Plaats

Hoogte

Oogsten

Culinair

Gele tijm
THYMUS VULGARIS AUREA

Levensduur
Winterharde, bossige halfheester
Bloeitijd
Juli tot september
Plaats
In de zon, op een open plaats. Goed gedraineerde, zanderige grond
Hoogte
20-30 cm
Oogsten

Culinair

Hangende Rozemarijn
ROSEMARINUS OFFICINALIS PROSTRATUS

Afbeeldingsresultaat voor hangende rozemarijn

Levensduur
Kan redelijk tegen de winter als het niet te hard vriest
Bloeitijd
Augustus tot september
Plaats
In de zon, op een open plaats. Goed gedraineerde, zanderige grond
Hoogte
Tot 30cm
Oogsten
verse twijgen
Culinair
Gebruik verse twijgjes in soepen, stoofschotels en bij gegrilde groenten.

Wilde Rozemarijn
ORIGANUM COMPACTUM

Afbeeldingsresultaat voor wilde rozemarijn

Levensduur
Heeft bij vorst bescherming nodig
Bloeitijd
Maart tot mei
Plaats
volle / halve zon
Hoogte
Tot 30cm
Oogsten
verse twijgen
Culinair

Leave a Reply Cancel Reply

Your email address will not be published.

Menu

  • Home
  • Over Kruidendorp
  • Kruidenbakken
  • Projecten
  • Recepten
  • Contact

Locaties

  • Tropische vlindertuin Vlindersafari
  • De Specht
  • De Sprenk
  • Wilde Bertram
  • Heerlijck Hopveld

Contactgegevens

Email: info@kruidendorp.nl

Recept van de maand

Elke maand een heerlijk recept.
Bekijk het recept van deze maand: Bekijk recept
Copyright Kruidentuin van Nederland 2014 Laat u verrassen, inspireren en verrijken in Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland!