Purpersalie Salvia officinalis ‘purpurascens’

Hoogte: 30-60 cm

Oogsttijd: april tot oktober

Onderhoud: Onderhoudsarm, Salie is een meerjarige en winterharde kleine heester, die oorspronkelijk groeit in het gebied rond de Middellandse Zee. De viltig behaarde, langwerpige of ovale bladeren zijn getand tot glad.

Standplaats: zonnig. Heeft droge, doorlatende, kalkhoudende en voedzame grond nodig.

Verzorging: pas in het voorjaar definitief terugsnoeien. In de herfst niet te sterk terugsnoeien zodat de plant ook na zware vorst weer kan uitlopen.

Onderhouden: op ongunstige plaatsen en in strenge winters is bescherming aan te bevelen.

Problemen: valse meeldauw in vochtige zomers, direct terugsnoeien.

Vermeerdering: stekken in de zomer.

Gezondheid en keuken: salie is als  de wondgenezing en geneeskrachtig kruid ontstekingsremmend, maagversterkend, transpiratie-remmend, verbetert de wondgenezing en bevat etherische olie, bitterstoffen en eiwitten. Als thee helpt salie vooral bij ontstekingen in mond en hals, nier- en leverklachten, nachtelijk transpireren en urineaandrang en hij stimuleert de menstruatie. Verse salieblaadjes kauwen reinigt, versterkt en desinfecteert het tandvlees. In de keuken gebruikt men salie als smaakmaker in varkens- en lamsvlees, tomatensaus, groente en vis.

Andere ondersoorten: dwergsalie(Salvia officinalis “Nana” is winterhard en kan 30 cm hoog worden.ofi Deze soort met een fijn aroma bloeit krachtig en is geschikt voor balkonbakken. De witbonte salie(Salvia officinalis’Tricolor’) is wiPurpersalie(erhard, maar moet licht afgedekt worden en kan 60 cm hoog worden. De blaadjes met witte rand en roze toppen hebben een zeer goed aroma. Purpersalie(Salvia officinalis ‘Purperascens’) is ook winterhard en kan 60 cm hoog worden. of Hij valt op door het zeer goede aroma en de blauwviolette bloemetjes. Gele of goudbonte salie(Salvia officinalis ‘Icterina’) is winterhard en kan 60 cm hoog worden. De geelgroene bladeren hebben een zeer goed aroma.