Peterselie petroselinum crispum

Hoogte: 30 cm tot 1 meter

Oogsttijd: maart tot oktober

Onderhoud: Onderhoudsarm

Gezondheid en keuken: Er zijn verschillende soorten peterselie in de handel. De onderehoudsarme keukenklassieker kan ook worden gebruikt als geneeskrachtige plant. De tweejarige plant is afkomstig uit het gebied rond de Middellandse Zee en is daar overblijvend. Gebruik alleen peterselie uit eigen tuin, want hondspeterselie, die in de natuur is te vinden, is giftig.

Standplaats: hij heeft het liefst zon of halfschaduw en diepe, humusrijke en vochtige grond.

Verzorging: regelmatig water geven, stelt verder weinig eisen. Peterselie is sterk zelf onverdraagzaam en moet niet langer dan 5 jaar op dezelfde plek staan.

Ziekten: bladvlekkenziekte, valse meeldauw.

Vermeerdering: zaaien van het voorjaar tot juli. In de volle grond zaaien bij bodemtemperaturen van 7 graden Celsius, anders kiemplantjes voorzaaien.

Oogsten: blaadjes. Wortels van wortelpeterselie in de herfst uit de grond halen en koel bewaren. Bladpeterselie niet te diep (een paar cm boven de grond)  afknippen, zodat de plant weer kan uitlopen, laatste snoei in oktober.