EchteTijm Thymus vulgaris

Hoogte 5-30 cm.

Oogsttijd mei tot oktober

HOnderhoudsarm

Standplaats: Zonnig, de grond moet doorlatend, droog en vrij kalkhoudend zijn

Verzorging: Weinig water en voeding geven. Natte voeten vermijden. Het eerste jaar slechts een keer terugsnoeien, het tweede jaar twee tot drie ker (van juni tot augustus) De plant moet hetzelfde jar opnieuw uitlopen.

Problemen: Echte meeldauw, slakken.

Vermeerdering: Stekken (voor de bloei afsnijden). Sommige soorten kunnen ook worden gezaaid.

Oogsten: Hele plan niet te diep afsnijden (handbreedte boven de grond).

Gezondheid en keuken: Ti. Het bevat etherische olie, thymol, carvacol, looi- n bitterstoffen, hars, ijzer

jm is slijmoplossend en urinedrijvend, remt diarree en versterkt de zenuwen.

 

Tijmthee helpt bij hoesten en bronchitis, omdat e enzymen die erin zitten activerendie ein zitten he het afweerstelli activeren.

Ook kinderen mogen tijmthee drinken. Echte tijm is met zijn zeer goede aroma geschikt om in de keuken te gebruiken.  De verse of gedroogde blaadjes kruiden kalfsvlees, gevogelte, soepen, groente en salades. Ook bij gebakken aardappelen, eieren met spek en kaasgerechten smaakt tijm uitstekend.

Andere ondersoorten en soorten: De ondersoort ‘’Çompactus’ is winterhard en groeit zeer dicht en compact met grijs blad en lichtroze bloemetjes. De zeer goede smaak is wat bitter ‘.Spaanse marjolein ‘Thymus mastichina’ heeft winterbescherming nodig. De geur van de korte groene blaadjes doet denken aan marjolein en vers fruit. De bloemetjes zijn wit.

Sinaasappeltijm ‘Thymus frogantissimus’ heeft een licht winterdek nodig en groeit compact. De grijze naaldvormig en roze bloemetjes ruiken fruitig naar sinaasappels. Sinaasappeltijm kan heel goed worden gebruikt in zoete gerechten die overal kan groeien. Het groene blad en de fel donker roze bloemetjes verspreiden slechts een zwak aroma, maar helpen als thee tgen kelontstekingen en spijsverteringsprolemen.

Grote tijm ‘Thymus pulegiodes’is een winterharde , inheemse, kruipende ondersoort, maar helpen als thee tegen keelontstekingen en spijsveerteringsproblemen.

Ander namen; keukentijm, wintertijm