Echte tijm / Thymus vulgaris

Andere naam: Keukentijm, wintertijm.

Hoogte: 5-30cm.

Bloeikleur: wit, roze

Bloeitijd: juni, juli, augustus

Oogsttijd: mei tot oktober.

Onderhoud: Onderhoudsarm. Meerjarig en winterhard. Verhout aan de basis en groeit liggend tot rechtop. Ook geschikt voor in een pot of bak.

Groeiwijze: Aromatisch geurende plant.

Standplaats: Zonnig, de grond moet goed doorlatend, droog en vrij kalkhoudend zijn.

Verzorging: Alle soorten moeten vochtig worden gehouden. U kunt ze het beste alleen ’s morgens water geven. Voorkom dat ze natte voeten krijgen. Verwijder bloemaanzetten regelmatig. Meerjarige ondersoorten kunnen worden teruggesnoeid. Fusarium verwelking bij te hoge luchtvochtigheid.

Schadelijke insecten/ziekten: Slakken, meeldauw.

Vermeerdering: Stekken (voor de bloei afsnijden). Sommige soorten kunnen ook worden gezaaid,

Oogsten: Hele plant. Niet te diep afsnijden (handbreedte boven de grond).

Gezondheid en keuken: Tijm is slijmoplossend en urinedrijvend, remt diarree en versterkt de zenuwen. Hij bevat etherische olie, thymol, carvacrol, looi- en bitterstoffen, hars en ijzer. Tijmthee helpt bij hoesten en bronchitis omdat de enzymen die erin zitten het afweerstelsel activeren. Ook kinderen mogen tijmthee drinken.

Echte tijm is met zijn zeer goede aroma heel geschikt om in de keuken te gebruiken. De verse of gedroogde blaadjes kruiden kalfsvlees, wild, gevogelte, soepen, groente en salades. Ook bij gebakken aardappelen, eieren met spek en kaasgerechten smaakt tijm uitstekend.