Kruidendorp Kruidendorp
  • Home
  • Over Kruidendorp
    • Organisatie
  • Kruidenbakken
    • Bestellen
    • Kruiden
    • Onderhoud
  • Cruydenryck
    • Cruydenryck 2022
    • Cruydenryck 2021
    • Cruydenryck 2019
    • Cruydenryck 2018
    • Cruydenryck 2017
    • Cruydenryck 2016
    • Cruydenryck 2015
    • Cruydenryck 2014
    • Cruydenryck 2013
    • Cruydenryck 2011
    • Cruydenryck 2010
    • Cruydenryck 2009
  • Kruidenlocaties
    • Projecten
    • Kruidentuinen
    • Producten en diensten
  • Zommervoogel
    • Adderwortel
    • Ananasmunt
    • Artisjok
    • Balsemwormkruid
    • Basilicum
    • Bergamotplant
    • Bergbonenkruid
    • Bergsteentijm
    • Bernagie
    • Betonie
    • Bieslook
    • Bladselderij
    • Bloedzuring
    • Chinese Bieslook
    • Citroentijm
    • Citroenmelisse
    • Citroen Verbena
    • Daslook
    • Dragon
    • Echte kamille
    • Echte lavendel
    • Echte Tijm
    • Goudsbloem
    • Grote Tijm
    • Heiligenbloem
    • Huislook
    • Japanse Roos/ Camelia japonica
    • Karweitijm
    • Kattenkruid
    • Kerrieplant
    • Kervel
    • Knopig Helmkruid
    • Kruiptijm
    • Lavas
    • Lievevrouwebedstro
    • Marokkaanse munt
    • Mierikswortel
    • Mirt Salie
    • Oevermunt
    • Oostindische kers
    • Oranje zonnehoed
    • Origano
    • Pepermunt
    • Peruaanse salie
    • Perziksalie
    • Peterselie Krul
    • Pimpernel
    • Platte Peterselie
    • Purpersalie
    • Rode basilicum
    • Rode zonnehoed
    • Rozemarijn
    • Rozemarijn
    • Rozenkransje
    • Salie
    • Salie
    • Stevia
    • Struikkastanje
    • Tuinmelde
    • Venkel
    • Vijfdelig kaasjeskruid
    • Vrouwenmantel
    • Wilde Cichorei
    • Wilde knoflook
    • Wilde Marjolijn
    • Wilde Wingerd
    • Witte mosterd
    • Zenegroen
    • Zenegroen
    • Zilverkaars
    • Zoethout
    • Zwitserse Munt
  • Recepten
    • Recepten Doriet Janssen
  • Contact

Kruiden

You are here: Home / Kruidenbakken / Kruiden

Kruiden in de kruidenbak 2017

Calamintha Nepeta

Levensduur
Vaste plant
Bloeitijd
Juni – september, De grijsgroene blaadjes zij bezet met zachte haartjes

Plaats
In de zon, droge doorlatende grond

Hoogte
40 cm hoog

Oogsten
Blaadjes en toppen voor de bloei, ook om te drogen

Culinair
Er kan thee van worden gemaakt, aan te bevelen bij hoest en verkoudheid.

Origanum

Hoogte: 5-30 cm.

Oogsttijd: mei tot oktober

Onderhoud: Onderhoudsarm

Groeiwijze: meerjarig en winterhard. De aromatisch geurende plant verhout aan de basis en groeit liggend en rechtop.

Standplaats: Zonnig, de grond moet goed doorlatend, droog en kalkhoudend zijn.

Verzorging: Weinig water en voeding geven. Natte voeten vermijden. Het eerste jaar slechts 1 keer terug snoeien(het tweede jaar 2 tot 3 keer(van juni tot augustus). De plant moet het zelfde jaar opnieuw uitlopen.

Problemen:  echte meeldauw en slakken.

Vermeerdering:Stekken(voor de bloei afsnijden). Sommige soorten kunnen ook worden gezaaid.

Oogsten: De hele plant niet te diep afsnijden.(Handbreedte boven de grond)

Gezondheid en keuken: Tijm is slijmoplossend en urinedrijvend, remt diarree en versterkt de zenuwen. Hij bevat etherische olie, thymol, carvacrol, looi- en bitterstoffen, hars en ijzer. Tijmthee helpt bij hoesten en bronchitis, omdat de enzymen die erin zitten het afweerstelsel activeren. Ook kinderen mogen tijmthee drinken. Echte tijm is met zijn aroma heel geschikt om in de keuken te gebruiken. De verse of gedroogde blaadjes kruiden kalfsvlees, wil, gevogelte, soepen, groente en salades. Ook bij gebakken aardappelen, eieren met spek en kaasgerechten smaakt tijm uitstekend.

Groene tijm

THYMUS VULGARIS COMPACTUM


citroentijm

Levensduur
Vaste plant
Bloeitijd
Mei – juli, kleine lichtroze bloemetjes met groengele blaadjes

Plaats
In de zon, droge zandgrond

Hoogte
Tijm wordt 10 – 15 cm hoog

Oogsten
Blaadjes en scheutjes kunnen het hele jaar geoogst worden

Culinair
Alle tijmsoorten die de “tijmgeur” bevatten kunnen in de keuken gebruikt worden. De tijm kan in veel gerechten gebruikt worden en wordt met name veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Tijm wordt voor zware en vette spijzen gebruikt om de vertering te vergemakkelijken. We kunnen tijm gebruiken in soepen, stoofschotels, vlees, gevogelte, vis en groenten. Tijm kan het best mee gekookt of mee gestoofd worden. Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak. Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten. Citroentijmblad kunt u gebruiken bij vis, warme groenten, fruitsalades en jams.

Lavendel

LAVANDULLA OFFICINALIS

Afbeeldingsresultaat

Levensduur
Goed winterhard
Bloeitijd
Juli- september,
Plaats
In de zon, droge grond
Hoogte
Ongeveer 50-70 cm
Oogsten
Bloeit met geurende violet blauwe bloemen.
Culinair

Gele tijm
THYMUS VULGARIS AUREA

Levensduur
Winterharde, bossige halfheester
Bloeitijd
Juli tot september
Plaats
In de zon, op een open plaats. Goed gedraineerde, zanderige grond
Hoogte
20-30 cm
Oogsten

Culinair

Leave a Reply Cancel Reply

You must be logged in to post a comment.

Menu

  • Home
  • Over Kruidendorp
  • Kruidenbakken
  • Projecten
  • Recepten
  • Contact

Locaties

  • Tropische vlindertuin Vlindersafari
  • De Specht
  • De Sprenk
  • Wilde Bertram
  • Heerlijck Hopveld

Recept van de maand

Elke maand een heerlijk recept.
Bekijk het recept van deze maand: Bekijk recept
Copyright Kruidentuin van Nederland 2014 Laat u verrassen, inspireren en verrijken in Gemert-Bakel Kruidentuin van Nederland!